Menü Bezárás

Szublimáció

Mi is az a szublimáció?

A szublimációs nyomtatás egy 1957 óta használt technológia a nyomtatásban, amely a festéket szublimációs eljárással viszi fel a nyomtatandó felületre. A technológiát főleg jó minőségű fényképészeti nyomtatásra használják. Ugyanakkor 100% pamut, bőr, illetve kezeletlen (speciális szublimációs lakkal való bevont) üveg-, fém-, fa- és kerámia alapanyagokra nem lehet szublimációs tintával nyomtatni.

Technológia

Lényege a speciális szublimációs, azaz hőérzékeny festékek használatán alapszik, melyek kémiai tulajdonságuk szerint megfelelő hő (kb. 150 °C felett) és nyomás hatására az alapanyag strukturális részévé válik a festék gőzének beszivárgásával és megtapadásával, tökéletesen kitapinthatatlanná és ellenállóvá téve azt.

A szublimációs nyomtatással dekorált szilárd tárgyak nyomtatott felülete ugyanolyan fényes és sima marad, mint a nem nyomtatott részén, vagy textilek esetében a műszálas anyagok nyomott felülete ugyanolyan lágy esésű és fényű marad, mint a nem nyomtatott részeken.

Előnyei:

  • a képalkotás folyamatos és nem hámlik a nyomtatott kép
  • a festék nem halmozódik fel a nyomtatott alapanyagon
  • a színek rendkívüli élénkek, élethűek
  • valódi folyamatos színárnyalatokat lehet elérni digitális utómunka vagy speciális technikák (pl. félig szitanyomás) használata nélkül
  • a nyomtatási felület teljes felületet lefed, nem maradnak meg margók a széleken
  • mivel a szublimációs festék nem csak az alapanyag felületén, hanem annak pórusaiban is megtalálható, jobban ellenáll a tisztításnak és a mosásnak

 

Válasszon termékeink közül!

Amennyiben nem találta meg az Önnek megfelelő elképzelést, kérjük vegye fel velünk a kapcsolatot e-mailen az info@a-grafi.hu címen és mi készséggel segítünk.